W sobotę 15 grudnia 2018 r. uczniowie naszej szkoły: Klaudia Staniukiewicz, Natalia Macior z klasy III Tz , Adam Szypulski z klasy II Tz oraz ich opiekunka pani mgr inż. Agnieszka Hajbos,działając wspólnie z parczewskim lokalem „STREFA SMAKU” i jego właścicielem panem Andrzejem Hajbosem, wzięli udział w Bożonarodzeniowym Festiwalu Lubelscy Kucharze Dzieciom. Impreza odbyła się w Galerii Handlowej OLIMP w Lublinie. W czasie festiwalu zbierane były fundusze na szczytny cel tj. pomoc dzieciom chorym na nowotwory krwi. Uczniowie wraz z uczestnikami częstowali przybyłych gości przygotowanymi słodkościami. Do puszek zbierali datki.
W trakcie trwania imprezy odbywał się Konkurs Lubelskie Smaki Junior III Wydanie Świąteczne oraz pokazy umiejętności najlepszych szefów kuchni z całej Polski tzw. live cooking. Nasi uczniowie z dużym zaciekawieniem podpatrywali pracę znakomitych fachowców. W czasie imprezy miał miejsce pokaz umiejętności szefa kuchni „STREFA SMAKU” w Parczewie, w trakcie którego Klaudia, Natalia i Adam pomagali szefowi Andrzejowi przygotować sandacza pod kruszonką z chałki, z kiszoną kaszą gryczaną, puree z dyni piżmowej oraz burakiem kompresowanym w czerwonym winie.
Uczniowie poznali znane w naszym kraju osoby związane z gastronomią, takie jak Walentyna Jałocha, Jean Boss,Sylwia Stachyra, Małgorzata Augustyn oraz świetnych lubelskich kucharzy Pawła Gałusia, Grzegorza Górnika, Arkadiusza Krzesiaka, Pawła Cygana.
Organizatorzy imprezy docenili duże zaangażowanie uczniów w akcję. Zostaliśmy poproszeni o utrzymywanie kontaktu i o dalszą współpracę.
Agnieszka Hajbos