Targi EXPO Sweet

    W dniach 23  – 26 lutego 2020, w Warszawskim Centrum EXPO XXI odbyła się kolejna edycja targów Expo Sweet. To największe w Polsce (i w Europie Centralnej) targi branży cukierniczej i lodziarskiej. Dzięki wsparciu finansowemu Starostwa Powiatowego w dniu 24 lutego młodzież z Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica z klas gastronomicznych: Dominika Michno, Natalia Rosińska, Ewa Romanowska, Gabriela Skrzypkowska, Zuzanna Kochan z klasy I TZ oraz Ewa Jakowiecka i Adam Szypulski z klasy III TZ z opiekunką mgr inż. Agnieszką Hajbos mogli uczestniczyć w targach.
   Młodzież zafascynowana i zaciekawiona podpatrywała mistrzów cukiernictwa, nowe trendy i techniki produkcji stosowane w cukiernictwie. Nie trzeba było ich namawiać do zgłębiania wiedzy na temat najnowszej generacji maszyn i urządzeń, które mają zastosowanie w przemyśle lodziarskim i cukierniczym. Zawód kucharza wiąże się z wieloma zagadnieniami gastronomicznymi, w tym także z cukiernictwem, które bardzo podbiło serca młodzieży naszej szkoły. Oprócz części targowej zaplanowane były konkursy rangi mistrzowskiej, między innymi II Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów, Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru „Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro”, Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych „IGRZYSKA OLIMPIJSKIE”, Konkurs Dekoracji Cukierniczych.

Uczniowie uczestniczyli w pokazach dekoracji połączonych z degustacją przepysznych ciast, sporządzaniem molekularnego kawioru, produkcją czekolady i pralin. Degustowaliśmy także nowości zapowiadane na 2020 rok, wpisujące się w najnowsze trendy lodowe tego sezonu: czekolada słony karmel, czarna wiśnia i wiele innych ciekawych kompozycji smakowych. Skosztowaliśmy również wypieków różnego rodzaju pieczywa, ciast, pizzy. W przyszłym roku wybieramy się ponownie, aby śledzić nowinki kulinarne oraz zdobywać najświeższą wiedzę i umiejętności.

Agnieszka Hajbos

Accessibility