Ogólnopolski konkurs “Bitwa na drobiowe smaki”

               W dniach 5 i 6 lutego uczniowie z naszej szkoły tj. Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Parczewie: Sara Piecyk i Adam Szypulski z klasy III TZ pod opieką mgr inż. Agnieszki Hajbos i szefa kuchni „Strefa Smaku” Andrzeja Hajbosa, wzięli udział w konkursie kulinarnym. Uczniowie pierwszego dnia przygotowali dwie potrawy: „Wątróbkę a la foie gras w buraczanej galaretce” oraz „Perłowego kurczaka z orzechami”. Konkurencję wygrali nie mając sobie równych. Nasza drużyna awansowała do drugiego etapu i została wyróżniona medalami oraz dyplomami. Następnego dnia mieli za zadanie przygotować danie finałowe. To co serwowali uczestnicy, było inspiracją przepisu „Kurczak w cieście francuskim z musem kalafiorowym” przygotowanego przez głównego sędziego konkursu Łukasza Konika. Uczniowie naszej szkoły dzielnie walczyli w tej konkurencji i ustępując jednym punktem uplasowali się na drugim miejscu w etapie regionalnym Ogólnopolskiego konkursu „Bitwa na drobiowe smaki”. Nie ukrywamy, że liczymy na „dziką kartę”, którą sędziowie mogą powołać jeden zespół do finału.

                Jest to ogólnopolski konkurs, którego głównym „bohaterem” jest kurczak. Został on wybrany nieprzypadkowo – projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj i sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Konkurs jest najważniejszą częścią kampanii „Zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości mięsa drobiowego wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych”. Oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, uczestniczyliśmy w  części edukacyjnej – live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni Łukasza Konika  – głównego jurora, Bartłomieja Sarnowskiego z  międzynarodowej organizacji Euro Toques, wykłady pani dietetyk Justyny Siwieli – Tomaszczyk  na temat zdrowej diety oraz spotkanie z Maciejem Bujnikiem dyrektorem biura Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Podczas pracy uczniowie byli stale obserwowani przez Jury, które przydzielało punkty za tempo pracy, utrzymywanie porządku na stanowisku, przestrzeganie zasad higieny, uczciwe współzawodnictwo, postępowanie zgodnie ze sztuką kulinarną (w tym stosowanie zasad zero-waste), podział pracy w zespole oraz za walory organoleptyczne i wizualne prezentowanych potraw. Uczestnicy musieli zmierzyć się również z presją czasu i czujną obserwacją kamery. Przygotowane dania miały bardzo wysoki poziom, ale zwycięzca mógł być tylko jeden!

Patronat Honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, Minister Edukacji Narodowej, Stowarzyszenie Euro – Toques Polska.

Link do relacji z konkursu: https://youtu.be/E2WHt-YnC2E
Facebook: https://www.facebook.com/bitwanadrobiowesmaki
Instagram: https://www.instagram.com/drobiowesmaki/
http://www.bitwanadrobiowesmaki.pl/

Accessibility