Młodzi kucharze z ZS Parczew wzięli udział w Festiwalu Lubelscy Kucharze Dzieciom.

Uczniowie naszej szkoły: Patrycja Cichy, Karolina Iwanek, Zuzanna Szostak, Wiktoria Wyszyńska, Emilia Błażewicz z klasy I TZP oraz Iwona Hawryluk, Aleksandra Saba, Adam Szypulski z klasy III TZ wraz z mgr inż. Agnieszką Hajbos, działając wspólnie z zaprzyjaźnionym lokalem „STREFA SMAKU” z Parczewa i jego właścicielem  Andrzejem Hajbosem, wzięli kolejny raz udział  w Festiwalu Lubelscy Kucharze Dzieciom. Impreza odbyła się w Galerii Handlowej OLIMP w Lublinie. W czasie festiwalu zbierane były datki na  Fundację „Cor Infantis”  wspierającej dzieci z wadami serca. Uczniowie wraz z uczestnikami częstowali przybyłych gości przygotowanymi słodkościami, wspólnie z dziećmi dekorowali przygotowane wcześniej pierniczki.

W trakcie trwania imprezy odbywały się pokazy umiejętności najlepszych szefów kuchni z całej Polski tzw. live cooking. Nasi uczniowie podpatrywali pracę znakomitych fachowców. W czasie imprezy szef kuchni „STREFA SMAKU” oraz sous chef-owie Patrycja Cichy i Aleksandra Saba  przygotowywali specjały w postaci polędwiczki w ostrej panierce z sosem boczkowo – orzechowym, kaszą jęczmienną na wywarze grzybowym, puree z dyni i chipsem z natki pietruszki.

Uczniowie poznali znane w naszym kraju osoby związane z gastronomią, takie jak Walentyna Jałocha -Międzynarodowy Juror Kulinarny, Jean Boss – Hotel AGIT Lublin, Joanna Studnicka – uczestniczka Master Chefa , Kamil Pieklak – Hotel ARŁAMÓW oraz świetnych lubelskich kucharzy: Jakuba Piętowskiego szefa z restauracji 2PiEr, Grzegorza Górnika – Takushi Shusi , Arkadiusza Krzesiaka – hotel Agit oraz Pawła Cygana – restauracja Siwy Dym.

Organizatorzy imprezy docenili duże zaangażowanie uczniów w akcję. Zostaliśmy poproszeni o utrzymywanie kontaktu i o dalszą współpracę.

Accessibility